Vaikai internete- ką daryti ir ko nedaryti?

vaikas su kompiuteriuVaikai internete- ką daryti ir ko nedaryti?

Vaikai internete karaliauja taip pat kaip ir suaugusieji. Internetas, mobilusis telefonas ir išmanusis telefonas draugauja su vaikais ko gero  daugiau nei su suaugusiais. Šie protingi daiktai tarnauja ir vaikams bei paaugliams. Tačiau internetiniai spąstai neretai spendžiami būtent jauniems interneto naršytojams. Kaip juos apsaugoti nuo galimų pavojų?

Žemiau pateikiamos paprastos taisyklės, kurios padės jums ir jūsų vaikams jaustis saugiau internetinėje erdvėje.

Taigi, ką jūs galite daryti internetinėje erdvėje?
  1. Jūs galite naršyti kartu

Tai nebūtinai reiškia, kad jūs privalote sėdėti šalia kompiuterio ekrano. Būkite šalia savo vaiko, kai jis dirba kompiuteriu. Tam kad suprastumėte, kas sudomino jūsų vaiką pakanka užduoti keletą klausimų apie tai ką jis mato ekrane. Tai reiškia, jog jūsų vaikas nesijaus visiškai vienas ir bendraus su jumis, netgi žaisdamas.  Jeigu galite, stenkitės būti tokiu atstumu nuo kompiuterio, kad galėtumėte pastebėti kas gi vyksta ekrane, tačiau netrukdyti vaiko žaidimui.

  1. Išmokykite vaiką saugoti savo tapatybę

Išmokykite savo vaiką nesakyti savo vardo, adreso, telefono numerio ir jokio slaptažodžio ineternetiniams draugams. Jis turi išmokti, kad savo ir šeimos nuotraukų negalima rodyti nepažįstamiems žmonėms.

  1. Nepamirškite priminti, jog šalia jo yra suaugusieji, kurie gali jam padėti

Jeigu jūsų vaikui yra neaiški kokia nors programa arba jam nepatinka tai, ką jis mato kompiuterio ekrane, jis gali pasakyti apie tai tėvams, mokytojams ar auklėtojams.

  1. Būkite tikri, jog jūsų antivirusinė programa tikrai veikia

Tvarkinga antivirusinė programa kompiuterį gali apsaugoti tikrai patikimai. Ypač, jeigu jūs naudojatės saugaus interneto paslaugomis.

Jūsų kompiuterio naršyklę taip pat galima nustatyti taip, kad ji neatidarinėtų pavojingais laikomų tinklapių.

Ko nedaryti interenete?

  1. Nepasitikėkite bet kuo

Ne visos programos ir programėlės yra saugios ir tinkamos naudoti vaikams. Kai kuriose programėlėse yra reklamų, kurios paprašo įvykdyti pirkinį. Visada patikrinkite naujas programas patys. Jeigu pamatėte reklamą- paspauskite ant jos, kad įsitikintumėte, jog paspaudę šią reklamą,neįsigysite ar neįsirašysite kažko, ko tikrai nesitikėjote.

  1. Nebendraukite su nepažįstamais žmonėmis

Internetinių pokalbių svetainės nėra saugios. Niekas nežino, kas gali slėptis kitoje ekrano pusėje.  Vaikas turi suprasti, jog svetimas žmogus kompiuterio ar telefono ekrane yra toks pat svetimas kaip ir svetimas žmogus einantis gatve. Įpratinkite savo vaikus nesilankyti pokalbių svetainėse ir internetu bendrauti tik su šeima ir tik su jums gerai  pažįstamais draugais.

  1. Neleiskite nieko įsirašinėti patiems vaikams

Jūsų vaikas nėra pakankamai patyręs, kad suprastų, jog internete rasta programa yra tikrai nekalta ir saugi. Jis taip pat dar per mažas naudotis tėvų banko sąskaitomis ir kortelėmis. Todėl jūs turite įvesti taisyklę, kad vaikai patys nieko nepirktų ir neįsirašinėtų be jūsų leidimo

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *