Jungiamasis audinys

Jungiamasis audinys – kartojimo klausimai

Kas yra jungiamasis audinys?

Jungiamasis audinys (arba lotynų kalboje  textus connectivus) yra  audinių grupė, kuri remia, palaiko arba atskiria skirtingus organizmo audinius bei organus.

Iš ko sudarytas jungiamasis audinys?

Jungiamasis audinys yra sudarytas iš ląstelių ir tarpląstelinės medžiagos.

Iš ko formuojasi jungiamojo audinio ląstelės?

Jungiamojo audinio ląstelės susiformuoja iš nediferencijuotų mezenchimos ląstelių arba atkeliauja su krauju.

Kokios yra pagrindinės jungiamojo audinio funkcijos?

Jungiamasis audinys atlieka 4 pagrindines funkcijas organizme:

  • atraminę,
  • apsauginę (fagocitozė, imuninė organizmo gynyba, termoreguliacija),
  • medžiagų apykaitos funkicją
  • regeneracijos funkciją
[su_labe
l type=“black“]Kaip skirstomas jungiamasis audinys?[/su_label]

 

Jungiamasis audinys yra skirstomas į 5 pagrindines rūšis

1. Skaidulinis jungiamasis audinys

Purusis
Glaudusis
Specialusis

2. Elastinis jungiamasis audinys

Riebalinis,
Retikulinis,
Pigmentinis.

3. Griaučių audinys

Kremzlinis,
Kaulinis.

4. Embrioninis audinys

Mezenchima
Drebutinis.

5. Kraujas ir limfa

Kokios yra jungiamojo audinio funkcijos?

  • Energijos saugojimas
  • Organų apsauga
  • Kūno struktūros parūpinimas
  • Kūno audinių sujungimas
Kaip sudarytas jungiamasis audinys?

Jungiamąjį audinį sudaro jungiamojo audinio ląstelės ir pagrindinė  pagrindinė tarpląstelinė medžiaga bei skaidulinė medžiaga arba skaidulos. Šios medžiagos sudaro apie 70 % viso kūno svorio.  Pagrindinė tarpląstelinė medžiaga yra drebučių pavidalo terpė, užpildanti tarpus tarp ląstelių ir skaidulų. Ši medžiaga sudaryta iš kolageno, elastinų ir  pagrindinės medžiagos, kuri daugiausia sudaryta iš polisacharidų, proteoglikanų, ir didelio kiekio audinių skysčio.

Svarbiausi jungiamojo audinio polisacharidai  yra glikozaminoglikanai (chondroitinsulfatas, keratinsulfatas, heparinsulfatas ir hialurono rūgštis).

Proteoglikanai yra svarbiausia pagrindinės tarpląstelinės medžiagos sudėtinė dalis.

Hialurono rūgšties yra  randama puriajame jungiamajame audinyje, rūgšties vandeninis tirpalas pasižymi dideliu klampumu, o tai padeda organizmui apsisaugoti nuo staigaus infekcijos plitimo.

Skystąją pagrindinės terpės masę sudaro audinių skystis pagrindinėje medžiagoje sudaro skystąją terpės masę. Ši yra išskiriama iš arterinių kapiliarų, ir dalis jos vėl  sugrąžinama į kraują veninėje kapiliaro dalyje.

Jungiamjo audinio skaidulos yra 3 pagrindinių rūšių:
  • kolageninės
  • elastinės
  • tinklinės.

Jungiamojo audinio ląstelės yra fibroblastai. Jie yra randami fascijose, raiščiuose ir sausgyslėse.

Kremzlinis audinys

Kremzlinį audinį sudaro gausus kiekis tarpląstelinės medžiagos ir kremzlinės ląstelės- chondrocitai. Šio audinio tarpląstelinė medžiaga yra standus gelis, kurį sudaro kolageninės arba kolageninės ir elastinės skaidulos bei pagrindinė medžiaga, suteikianti kremzlei tvirtumą, atsparumą spaudimui ir tempimui. Kremzliniame audinyje nėra nei kraujagyslių, nei limfagyslių, nei nervų.  Kremzlinio audinio ląstelės vadinamos chondrocitais. Šios ląstelės yra izoliuotose ertmėse ir maitinamos difuziškai. Šios ląstelės apsprendžią esktraląstelinę terpę. Kremzlinis audinys svarbus augant organizmui vaikystėje, nes prieš  ilgėjant kaulams, iš pradžių susiformuoja kremzlė.

Kremzlinis audinys yra skirstomas į:

  • Hialininis kremzlinis audinys arba hialininė kremzlė: Tai labiausiai paplitęs kremzlinis audinys. Jis yra randamas visose sinoviniuose sąnarių paviršiuose bei pirmųjų 10 šonkaulių priekiniuose galuose, sąnarinių kaulų paviršiuose, šonkauliuose, ilgųjų kaulų diafizių ir epifizių susijungimo vietose.
  • Fibrozinė kremzlė, skaidulinė kremzlė: randama tarpsląksteliniuose diskuose. Joje daug kolageno, dėl ko ši kremzlė atlaiko didelę įtampą. Ši kremzlė yra randama  ten, kur reikalinga tvirta atrama ir atsparumas tempimui. Tai tarpslanksteliniai diskai, šlaunikaulio meniskai,  gaktinė sąvarža bei tose vietose, kur taisyklingasis glaudusis kolageninis jungiamasis audinys pereina į hialininę kremzlę (sausgyslės, raiščiai)
  • Elastinis kremzlinis audinys arba elastinė kremzlė: sudarytas iš elastinių skaidulų. Ši kremzlė yra tose organzimo vietose, kur reikalinga ne tik mechaninė atrama, bet ir lankstumas. Ji yra antgerklyje, gerklų kremzlėje, ausies kaušelyje, išorinės ausies landoje.
Kuo skiriasi raiščiai ir kremzlės?

Susgyslės yra sudarytos iš storų kolageno skaidulų, kurios yra lygiagrečios tempimo krypčiai. Sausgyslės jungia raumenis ir kaulus

Raiščiai yra kolageno skaidulos, jungiančios vieną kaulą su kitu.

[slickquiz id=1]

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *