5 – HTP

5 HIDROKSITRIPTOFANASMaisto papildas – – 5 – HTP , 5-hidroksitriptofanas 

Sinonimai – 5HTP, 5 HTP, 5 Hydroxy-Tryptophan, 5 Hydroxy-Tryptophane, 5-hydroxytryptophan, 5-Hydroxytryptophane, 5-Hydroxy L-Tryptophan, 5-Hydroxy L-Tryptophane, 5-Hydroxy Tryptophan, 5-Hydroxy Tryptophane, 5-L-Hydroxytryptophan, L-5 HTP, L-5 hydroxytryptophan, L-5 Hydroxytryptophane, Oxitriptan.

Kas tai yra?

5-hidroksitriptofanas – tai tarpinis amino rūgšties triptofano apykaitos produktas , iš kurio organizme sintezuojamos organizmui būtinos medžiagos –  neuromediatorius serotoninas ir miego hormonas melatoninas.  Jie yra būtini centrinės nervų sistemos veiklai. Serotoninas svarbus mūsų emocijoms, skausmo pojūčiams, uždegimo reiškiniams, žarnų peristaltikai ir kitoms organizmo funkcijoms.  5-HTP lengvai praeina hematoencefalinį barjerą ir patekęs į centrinę nervų sistemą yra paverčiamas į  serotoniną. Serotininas reguliuoja smegenų impulsus, nuo jo priklauso miego kokybė, atsipalaidavimas, nuotaika, apetitas. Depresijos metu serotonino kiekiai stipriai sumažėja. 5-HTP padeda padidinti serotonino kiekį centrinėje nervų sistemoje, ir taip sumažina depresijos požymius, raumenų skausmus, pagerina nuotaiką ir miego kokybę. Centrinėje nervų sistemoje iš 5-HTP yra sintezuojamas melatoninas – hormonas, kuris dalyvauja miego funkcijose, palengvina užmigimą. Yra duomenų, kad 5-HTP palengvina migreninius galvos skausmus, mažina potraukį saldumynams. Apetito reguliacija taip pat yra susijusi su hormono leptino sinteze ir 5-HTP.

Kur yra 5-HTP?

Mūsų suvartojamame maiste 5-HTP yra labai mažai.  Organizmas  šią medžiagą turi pasigaminti iš su maistu gaunamos amino rūgšties triptofano.Valgant daug triptofano turinčio maisto, šios medžiagos kiekiai taip pat nedidėja. Maisto papildų sudėtyje easntis 5-HTP yra išgaunamas iš Afrikoje augančio augalo Griffonia simplicifolia sėklų.

Kokių ligų metu 5- HTP kiekiai būna sumažėję?
 5-HTP papildų naudinga vartoti  kai vargina nemiga, migrena, nerimas, depresija, fibromialgija, naktinės baimės, įtampos galvos skausmai, metant svorį ir nutukusiems, bipolinių susirgimų ir sergant maniakine depresija, esant valgymo sutrikimams, Parkinsono ligos metu.

Yra manomal jog 5- HTP trūkumas yra būdingas visų depresijų ir nerimo atveju, ypač kai yra sumažėjęs serotonino kiekis kraujyje. Kai nemiga yra sukelta 5- HTP trūkumo, šie maisto papildai taip pat gali būti naudingi.

Vartojimas
  • 5-HTP paprastai yra  rekomenduojama gerti po 50 mg tris kartus per parą.
  • Jeigu  vargina nemiga, tuomet patariama gerti vienkartinę 100 mg dozę prieš miegą.
  • Sergant migrena, galima vartoti didesnes 5- hidroksitriptofano dozes – nuo 400 iki 600 mg per parą.
  • Fibromialgijos  ir skausmo reiškiniams mažinti skiriama 300 mg dozė per parą.
  • Apetito mažinimui efktyvi hidroksitriptofano dozė yra nuo 600-900 mg kas dieną.
Pašaliniai 5-hidroksitriptofano vartojimo reiškiniai

Vartojant šiuos maisto papildus gali pasireikšti virškinimo trakto sudirginimo reiškiniai – pykinimas. Kartais gali atsirasti galvos skausmų, nemiga, raumenų skausmai ar nerimas.

Vartojant dideles 5-HTP dozes gali pasireikšti raumenų traukuliai ar viduriavimas.

Leidžiant  šį maisto papildą laboratorinėms žiurkėms atsirasdavo inkstų nepakankamumas.

Didelės šio maisto papildo dozės gali sukelti serotonininį sindromą. Tačiau potenciali toksinė šio maisto papildo dozė kol kas nėra nustatyta.

5 hidroksitriptofaną patariama  gerti valgio metu. Jei depresijos gydymui yra  vartojami serotonino kiekį didinantys vaistai (pvz. antidepresantai – serotonino reabsorbcijos inhibitoriai), dėl maisto papildų su 5-HTP vartojimo būtina  pasitarti su gydančiu gydytoju.

5- HTP vartojimo kontraindikacijos

  • 5-HTP negali būti vartojami kartu su kitais antidepresantais, svorį reguliuuojančiais vaistais ir kitais serotonino kiekį reguliuojančiais vaistais bei vaistais sukeliančiais kepenų pakenkimus.
  • Sergant kepenų ligomis šių maisto papildų vartoti nereikėtų.
  • 5 hidroksitriptofanas negali būti vartojamas sergant autoimuniniais susirgimais – skleroderma ir pan.
  • Nėra aišku ar šis preparatas yra saugus nėščiosioms ir maitinančioms motinoms, todėl šiais atvejais geriau jo nevartoti.

Daugiau skaitykite

  • Amino rūgštys Amino rūgštys yra būtina mūsų organizmui statybinė medžiaga, iš kurios […]
  • Betainas - Betainas - Trimetilglicidas, Betaine anhydrous, […]
  • Silicis Pastaraisiais metais grožio industrija atsigręžė į dar vieną mineralą - silicį. […]
  • Argininas - argininas - 2-Amino-5-guanidinopentanoic Acid, (2S)-2-Amino-5-{[amino (imino) […]
  • Alaninas Sinonimai - 3-aminopropanoic acid, 3-aminopropionic Acid, Acide […]
  • Acetil -L-karnitinas -  Acetil-L-Carnitina, Acetyl Carnitine, Acétyl Carnitine, Acetyl L-Carnitine, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *