Spirulina

Spirulina Spirulina

Maisto papildas – Spirulina

Lotyniškas pavadinimas – Spirulina platensis

Sinonimai – Blue- green algae, Dihe, Tecuitlatl,AFA, Algae, Algas Verdiazul, Algues Bleu-Vert, Algues Bleu-Vert du Lac Klamath, Anabaena, Aphanizomenon flos-aquae, Arthrospira maxima, Arthrospira platensis, BGA, Blue Green Algae, Blue-Green Micro-Algae, Cyanobacteria, Cyanobactérie, Cyanophycée, Dihe, Espirulina, Hawaiian Spirulina, Klamath, Klamath Lake Algae, Lyngbya wollei, Microcystis aeruginosa, Microcystis wesenbergii, Nostoc ellipsosporum, Spirulina Blue-Green Algae, Spirulina Fusiformis, Spirulina maxima, Spirulina platensis, Spirulina pacifica, Spiruline, Spiruline d’Hawaii, Tecuitlatl.

Kas yra spirulina?

Spirulina yra melsvadumblis,  kuris yra natūraliai paplitęs tropiniuose ir subtropiniuose ežeruose. Gamtoje yra priskaičiuojamos bene 35 Spirulinos dumblių rūšys. Visos jos yra žaliai mėlynos arba mėlynos spalvos, kurią suteikia jose esantys chlorofilas ir fikocianinas.

Tai yra puikus amino rūgščių, vitaminų ir mineralų šaltinis. Spirulinoje yra daug baltymų (nuo 55 iki 77% sauso svorio), joje yra 22 amino rūgštys. Tačiau jeigu lyginsime ją su mėsos ar pieno baltymais, spirulinoje yra mažiau metionino, cisteino ir lizino. 15 procentų spirulinos baltymų sudaro azotas.Spirulinoje taip pat yra daug gama-linoleninės riebalų rūgšties, taip pat yra alfa-linoleninės (ALR), eikozapentaeninės (EPR), dokozaheksaeninės (DHR) ir arachidono riebiųjų rūgščių.  Spirulina gali pasigirti ir kaip vitaminų šaltinis. Joje yra B grupės vitaminų: tiamino (B1), riboflavino (B2), nikotinamido (B3), piridoksino (B6), folio rūgšties (B9), vitaminų A, D, C, E. Iš mineralų spirulinoje yra daugiausia kalio, taip pat yra kalcio, chromo, vario, geležies, magnio, mangano, fosforo, seleno, cinko, natrio. Spirulinos dumbliuose  yra ir pigmentų bei bioflavonoidų: chlorofilo, ksantofilo, beta-karoteno, zeaksantino ir kitų Spirulinoje yra daug geležies kurios įsisavinimas yra net 60 procentų geresnis nei kitų komercinių geležies perparatų.

Spirulinos naudojimas medicinoje

Yra laikoma, jog spirulina gali būti vertingas maisto papildas, kuris gali aprūpinti organizmą pagrindinėmis amino rūgštimis, vitaminais, antioksidantais, mikroelementais. Buvo bandoma spiruliną naudoti sutrikusios mitybos kūdikių nuo 5 iki 12 mėnesių mitybai. Lyginant ją su maisto mišiniais sojos pagrindu, vartojant spiruliną azoto susilaikymas vartojant spiruliną buvo 10 procentų didesnis (30 procentų vartojant soją, 40 procentų vartojant spiruliną).

Kadangi spirulinoje yra daug fenilalanino, kuris  slopina alkio priepuolius, buvo siūloma vartoti jos papildus svoriui mažinti. Tačiau FDA komisija uždraudė juos vartoti kaip nesaugius.
Iš spirulinos taip pat buvo išskirta kalcio druska spirulanas, kuri pasižymi antivirusiniu poveikiu. Tačiau apie gydomąjį spirulinos poveikį kol kas dar negalima kalbėti.

Gamintojai teigia, jog spirulina teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, skatina laktobakterijų ir bifidobakterijų augimą, slopina Candida albicans grybelio augimą.  Spiruliną siūloma vartoti apetito slopinimui. Besivystančiose šalyse spirulina skiriama siekiant sumažinti baltymų trūkumą maiste ir vitamino A trūkumą.

Spiruliną bandoma skirti sergantiesiems cukralige, kasos uždegimais, slenkant plaukams, sergant skrandžio opalige, anemija, glaukoma, kepenų ligomis ar esant ilgalaikei įtampai.

Spirulinoje taip pat yra gama linoleninės rūgšties. Šios rūgšties joje yra daugiau nei kituose augaluose- nakvišoje ar  juoduosiuose serbentuose. Nėra abejonių, jog spirulina yra puikus baltymų šaltinis. Tačiau šiuo metu dumblių vartojimas maistui nėra rekomenduojamas. Jos vartojimas taip pat nėra visiškai saugus, nes nėra aišku kokio švarumo vandenyje buvo auginti dumbliai. Spirulina neretai būna užteršta sunkiaisiais metalais.

Išleidimo formos

Kapsulės: 500 mg, 750 mg
Tabletės: 250 mg, 380 mg, 500 mg, 750 mg
Milteliai: 20 mg
Gėrimai su maisto papildais: 20 mg
Taip pat būna ir šviežios spirulinos skirtos mitybai.

Spirulinos gali būti tablečių, kapsulių forma arba derinyje su medumi ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Gamintojai rekomenduoja spirulinos vartoti nuo 3 iki 5 gramų per parą tarp valgių.

Pašaliniai vartojimo reiškiniai

Nenustatyta. Gamintojai teigia, jog atlikti mitybos tyrimai taip pat nenustatė spirulinos toksiškumo žmonėms.

Sąveika su kitais preparatais

Nepastebėta.

Spirulinos vartojimo kontraindikacijos

Spirulinos negalima vartoti tuo atveju, kai apsinuodijimas sunkiasiais metalais gali būti pavojingesnis už maisto papildo teikiamą naudą. Spirulina išgaunama iš ežerų, kurių vanduo gali būti užterštas sunkiaisiais metalais- ypač gyvsidabriu.

Spirulinos nerekomenduojama vartoti nėščiosioms ir maitinančioms motinoms, nes nėra aišku ar joje nėra gyvsidabrio junginių.

Verta žinoti

  • Spirulinoje gali būti aptinkama gyvsidabrio junginių – priklausomai nuo to, kokiame vandenyje buvo auginti dumbliai. Yra nustatyta, jog 20 g spirulinos gali būti daugiau nei 180 mikrogramų gyvsidabrio, kas viršija leistinas gyvsidabrio normas.
  • Spirulinoje taip pat gali būti aptikta ir kitų sunkiųjų metalų -arseno, kadmio, švino.
  • Buvo pranešimų, jog spirulinoje buvo rasta ir radioaktyvių junginių.

Daugiau skaitykite

  • Melsvadumbliai - Spirulina, AFA, Algae, Algas Verdiazul, Algues Bleu-Vert, Algues Bleu-Vert du […]
  • Karnitinas - Vitaminas B-t , Karnitinas, […]
  • Avietės gydomosios savybės - Avietė  - Rubus idaeus - aviečiai, avienės, […]
  • Alaus mielės Alaus mielės (Saccharomyces cerevisiae) – tai mieliagrybių šeimos vienaląsčiai […]
  • Ryklio kremzlės - Ryklio kremzlės - Carticin, Cartilade,  GNC Liquid Shark […]
  • Acetil -L-karnitinas -  Acetil-L-Carnitina, Acetyl Carnitine, Acétyl Carnitine, Acetyl L-Carnitine, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *