Agaras – maistas ir vaistas

Agaras – maistas ir vaistas Agaras

Maisto papildas – agaras

Sinonimai – Agar-agar, kiniškas želatinas, Colle du Japon, E406, Gelose,  Japanese gelatin, Japanese isinglass, Layor carang, Vegetable gelatin, Agarbil, Agoral, Agoral Plain, Demosvelte-N, Falqui, Lexat, Paragar, Pseudophage

Kas yra agaras?

Agaras (Agar–agar malajų kalba šis žodis reiškia tiesiog -dumbliai) yra  natūralus augalinis želatinas. Chemine prasme tai  polisacharidų –  agarozės ir agaropektino mišinys, kuris vandens tirpale susustingsta į labai tvirtą želė. Jis yra polisacharidų agarozės- agropektino, kalcio druskų ir sulfurinės rūgšties esteris.Agaras maistinių priedų klasifikatoriuje yra  žymimas E 406.

Agaras yra išgaunamas  gaunamas ekstrahuojant raudonuosius ir ruduosius dumblius, augančius Ramiajame vandenyne ir Baltojoje jūroje. Jis yra raudonųjų dumblių sienelių sudėtinė dalis. Agaras yra išgaunamas iš  Gelidium cartilagineum, Gracilaria confervoides ir kitų rūšių dumblių.

Agaras netirpsta šaltame vandenyje, tačiau tirpsta aukštoje temperatūroje. Jis visiškai ištirpsta tik esant 90 – 100 laipsnių C temperatūrai. Vėsdamas (pasiekęs 35 – 40 laipsnių) jis tampa skaidria ir tvirta želė. Kaitinant agaras vėl skystėja. Žele susidaro net tuomet kai agaro koncentracija tirpale yra tik 10 procentų.

Kuo ypatingas agaras?

Agaras  yra puiki kulinarinė medžiaga. Jis neturi skonio, kvapo, spalvos, o kas svarbiausia –  nė vienos kalorijos. Organizmas agaro beveik neįsisavina, todėl slinkdamas žarnynu jis sudaro išmatų masės kamštį ir gali  stipriai sumažinti riebalų, baltymų bei mikroelementų įsiurbimą. Atlikti tyrimai parodė, jog 5 dienas skiriant agar agarą jį vartojusiems pacientams buvo sumažėjęs  riebalų ir baltymų įsisavinimas ir padidėjęs cholesterolio išskyrimas su išmatomis. Tyrimų metu taip pat buvo nustatyta, jog vartojant agarą sumažėja kalcio, geležies, cinko, vario, chromo ir kobalto įsisavinimas. Kiti tyrimai parodė, jog vartojant agarą sunkiau virškinami baltymai ir  mažėja azoto susilaikymas.

Kam naudojamas agaras?

Agaras nuo seno yra naudojamas medicinos diagnostikoje. Jis yra puiki bakterijų auginimo terpė.

Agaras taip pat naudojamas kaip emulsiklis. Jis paplitęs ir maisto pramonėje. Kulinarijoje visiškai veganiškas agaras yra naudojamas  vietoje želatinos. Jis taip pat naudojamas marmeladams, vaisiniams tortams, želė, padažams, ledams, “Paukščių pieno” saldainiams gaminti.

Medicinoje agaras taip pat buvo plačiai naudojamas kaip išmatų masę suformuojanti vidurius laisvinanti priemonė. Agaras taip pat buvo naudojamas naujagimių hiperbilirubinemijos gydymui, tačiau jo poveikis yra žymiai silpnesnis nei fenobartitalio ir fototerapijos.

Agaras gali būti naudojamas kaip organizmą valanti priemonė. Išbrinkusi agaro masė  žarnyne nesuyra, nes  labai greita pereina per jį ir visiškai pašalinama lauk. Vidurius laisvinantis poveikis atsiranda dėl to, kad brinkdamas agras stipriai išsiplečia ir taip stimuliuoja žarnų peristaltiką.

Agaras padeda pašalinti  iš organizmo toksinus, šlakus,  bei kenksmingas medžiagas iš kepenų.

Agarą paprastai siūloma  vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą bei turinčiais širdies susirgimų.

Kaip dozuojamas agaras?

Vidurių laisvinimui agaras yra naudojamas nuo 4 iki 16 g du kartus per dieną.

Pašaliniai agaro  vartojimo reiškiniai

Panašūs į visų išmatų masę formuojančių laisvinančiųjų preparatų.

  • Vartojant nepakankamai skysčių gali išsivystyti žarnų nepraeinamumas arba stemplės obstrukcija.
  • Vartojant agarą stipriai sumažėja maisto medžiagų, mineralų ir vitaminų įsisavinimas. Ypač blogėja kalcio, geležies, cinko, vario, chromo ir kobalto įsisavinimas.
  • Sąveika su kitomis medžiagomis
  • Alkoholis ištraukia vandenį iš agaro ir priverčia iškristi jo nuosėdas. Agaro negalima vartoti kartu su alkoholiu.
  • Elektrolitų tirpalai  sukelia dalinę agaro dehidrataciją ir mažina jo viskoziškumą. Agaro negalima vartoti kartu su elektrolitų tirpalais.
  • Tanino rūgštis  priverčia susidaryti agaro nuosėdoms. Todėl tanino rūgšties (pVZ. arbatžolių) su agaru vartoti nereikėtų.
Kada agaro vartoti negalima?

  •  Sąmonės sutrikimai  -Agaro negalima vartoti esant sąmonės veiklos sutrikimams , nes šiuo atveju gresia aspiracijos ir užspringimo rizika.
  •  Nėštumas  – Agaro negali vartoti nėščios ir maitinančios moterys.
  •  Stemplės susirgimai  -Agaro nereikėtų vartoti sergant stemplės susirgimais, esant rijimo sutrikimams, gerklės susirgimams ar buvus žarnų nepraeinamumui.
Verta žinoti
  • Vartojantiems agarą svarbu gerti daug skysčių. Žarnų ir stemplės nepraeinamumas yra komplikacijos, kurios gresia kai yra per mažai vartojama vandens.
  • Būtinai reikia kuo skubiau kreiptis į gydymo įstaigą,jeigu vartojant agarą pradėjote jausti skausmą krūtinėje, spaudimą krūtinėje, pilvo skausmus, pradėjote vemti, sunkiau ryti ar kvėpuoti.
  • Vitaminų ir mineralų įsisainimas vartojant agarą neretai sutrinka. Todėl siekiant sumažinti šį reiškinį, agarą rekomenduojama vartoti ant tuščio skrandžio.
  • Papildai su agaru sukelia potencialią grėsmę sveikatai, todėl vietoj jų kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo dažniau rekomenduojama vartoti kitas vidurius laisvinančias priemones- sėlenas, pataisų sporas ir pan.
  • Vartojant agarą gali būti sunku išsituštinti, todėl papildomai gali prireikti vidurius minkštinančių priemonių – aliejų ir pan.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *