Paprastasis šaltekšnis

Paprastasis salteksnisAugalas – Paprastasis šaltekšnis

Lotyniškas pavadinimas – Rhamnus frangula, Frangula alnus Mill.

Sinonimai – kurkliai, marguogis, mekšvuogė, meškauogė, skirpstas, šaltakšnis, šaltokšnis, Alder buckthorn, крушина ольховидная, крушина ломкая,  Alder Dogwood, Arraclán, Arrow Wood, Aulne Noir, Black Dogwood, Bois Noir, Bois à Poudre, Bourdaine, Bourgène, Buckthorn, Buckthorn Bark, Coudrier Noir, Dog Wood, Frángula, Frangula, Frangula Alnus, Frangula Bark, Frangulae Cortex, Frangule, Glossy Buckthorn, Nerprun Bourdaine, Nerprun Noir, Rhamnus Frangula, Rhubarbe des Paysans

Šeima – Šunobeliniai, Šaltekšniniai ( Rhamnaceae )

Augalo aprašymas

Paprastasis šaltekšnis yra Europoje augantis  aukštas krūmas arba nedidelis, 1-5 m aukščio medelis. Jis yra dygiosios šunobėlės giminaitis ( Rhamnus catharica). Šaltekšnio žievė yra lygi. Senų šakų žievės spalva yra tamsiai ruda, su baltais ištęstais lęšiukais – lenticelėmis (žievės kvėpavimo organais), jaunų – rusva, blizganti, su baltomis karputėmis. Paskutis viršutinės žievės sluosksnį, gilesni audiniai yra vyšninės spalvos. Tai būdingas šaltekšniui požymis. Šaltekšnio lapai yra  tamsiai žalos spalvos, kotuoti, pražanginiai, lygiakraščiai, elipsiški. Žydi jis smulkiais  žalsvai baltos spalvos žiedais, kurie yra  susitelkę lapų pažastyse. Šaltekšniai žydi gegužės-liepos mėnesiais. Jų vaisiai sunoksta  rūgpjūčio-rugsėjo mėn. Tai žirnio didumo, nuo raudonos iki violetiniai juodos spalvos  kaulavaisiai, kurie nesubrendę  yra nuodingi ir apskritai nėra valgomi. Lietuvoje savaime auga tik viena šaltekšnių rūšis – Frangula alnus. Šaltekšniai auga drėgnuose miškuose, upių ir daubų šlaituose, pelkėse, krūmuose, paežerėse. Mėgsta drėgną, rūgštų, ir puveningą dirvožemį.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojama šaltekšnio žievė. Ji yra renkama anksti pavasarį. Vaistams renkama žievė, kuri nėra apaugusi kerpėmis. Ji yra džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje arba džiovykloje 40-45 °C temperatūroje, retkarčiais pavartoma.
Vaistams žievė tinka tik praėjus vieneriems metams nuo jos  ruošimo. Šiežia žievė vartojimui netinka, nes sukelia vėmimą.

Veikliosios medžiagos

Šaltekšnio ž ievėje yra apie 6 % antrachinono antraglikozidų. Iš jų svarbiausi – frangulaemodinas, frangulinas, gliukofrangulinas ir chrizofenolis. Antrachinono glikozidai pasižymi katariniu poveikiu- sustiprina storosios žarnos peristaltiką ir susitraukimus ir taip paskatina išsituštinimą. Šis šaltekšnio žievės poveikis pasireiškia tik po 6 valandų.  Žievėje taip pat yra  apie 10 % rauginių medžiagų, gleivių dervų, alkaloidų, cukraus, šiek tiek eterinio aliejaus, pigmentų, karčiųjų ir mineralinių medžiagų.

Vaistams karčiojo šaltekšnio žievė yra naudojama tik išdžiovinta vienerius metus,  nes šviežioje žievėje yra frangularozido, skatinančio vėmimą. Saugojimo  metu jis virsta į franguliną ir vėliau į franguloemodindą.

Šį pykinimą sukeliantį cheminį junginį taip pat galima pašalinti jeigu šviežią žievę pakaitinsite 1-2 val. verdančio vandens garuose.

Naudojimas medicinoje

Ilgus šimtmečius šaltekšnio žievė buvo naudojama kaip vidurius liuosuojanti priemonė. Šiuo metu populiarėjant lengvesniu poveikiu pasižymintiems panašiems preparatams, jis vartojamas rečiau.

Šaltekšnis yra  priskiriamas švelnaus ar vidutinio stiprumo vidurius laisvinantiems vaistams. Jis yra skiriamas gydnat lėtinį vidurių užkietėjimą. Jo veikimas pasireiškia ne iš karto, bet po 6-10 val. Ilgai ar didelėmis dozėmis vartojant vystasi pripratimas bei kalio praradimas, dėl ko ilgam vartojimui šaltekšnio žievė netinka. Ją galima vartoti ne ilgiau kaip 8-10 dienų.
Liaudies medicinoje šaltekšnio žievė naudota podagros ir karščiavimų gydymui. Jį taip pat naudojo gydant geltą ir kepenų susirgimus, taip pat kaip kirminus varančią priemonę.

Šaltekšnio žievės vartojimo formos

Gydymo tikslais vartojami šaltekšnio nuovirai, arbatos, skysti šaltekšnio ekstraktai (Extractum Frangulae fluidum), taip pat sausasis  šaltekšnio ekstraktas (Extractum Frangulae siccum) bei tinktūros.

Šaltekšnio dedama  į vidurius liuosuojančių ir priešhemorojinių vaistažolių mišinių sudėtį.

Dozavimas

Extractum Frangulae fluidum – yra vartojamas lašais . Įprastai yra vartojama po 20-40 lašų.

Extractum Frangulae siccum -vartojama  dengtų tablečių forma. Įprastai skiriama po 1-2 tabletes prieš miegą.

Šaltekšnio tinktūra įprastai yra vartojama po 5 ml vakare prieš miegą.

Šaltekšnio žievės nuoviras 

1 valgomasis  šaukštas smulkintos šaltekšnio žievės užpilamas stikline verdančio vandens. Po to indas uždengiamas ir įstatomas į verdančio vandens vonelę, kuri yra kaitinama 30 min. Nuoviras yra 10 min vėsinamas kambario temperatūroje, nukošiamas bei praskiedžiamas virintu vandeniu iki 250 ml (pradinio tūrio). Geriama po pusę stiklinės ryte ir vakare prieš valgį.

  • Šaltekšnio preparatai paprastai geriami iš vakaro, kad išsituštinti būtų galima iš ryto. Yra būtina kartu išgerti 250 ml vandens.
    Vartojant šaltekšnį yra būtina dienos metu gerti pakankamai skysčių ir valgyti pakankamai vaisių ir daržovių.
  • Nemalonius skausmus, sukeliamus žarnų spazmo  kai kas malšina šaltekšnį gerdami kartu su pipirmėčių arbata.
  • Verta prisiminti, jog galima vartoti tik džiovinto šaltekšnio preparatus. Šiuo metu išleidžiamose šaltekšnio kapsulėse yra nuo 20 iki 30 mg antrachinono glikozidų ( gliukofrangulino A). Tokia ir yra rekomenduojama jo dozė. Tačiau kliniškai reikia rinktis pačią mažiausią veikliąją dozę, kad nesivystytų priklausomybės.
Pašalinis šaltekšnio žievės poveikis
  •  Šlapimo spalvos pokyčiai  – Šaltekšnio preparatai gali nudažyti šlapimą tamsiai geltonai arba raudonai.
  •  Elektrolitų pusiausvyros sutrikimai  -Ilgai vartojant šaltekšnio preparatus gali išsivystyti hipokalemija.
  •  Lėtinis vidurių užkietėjimas  – Ilgai vartojant šaltekšnių žievę gali vystytis lėtinis vidurių užkietėjimas.
  •  Inkstų pakenkimai  – Ilgai vartojant šaltekšnio preparatus galima pakenkti inkstams.
Šaltekšnio sąveika su kitais vaistais
  •  Šlapimą varantys preparatai  -Šaltekšnio preparatų negalima vartoti kartu su šlapimą varančiais preparatais.
  •  ŠVG – Šaltekšnio preparatai gali sustiprinti pašalinį širdį veikiančių glikozidų (digoksino) poveikį.
  •  Vaistų rezorbcija  – Šaltekšnio preparatai gali sutrikdyti vaistų rezorbciją žarnyne.
Kada šaltekšnio preparatų vartoti negalima

  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  -Šaltekšnio preparatų negalima vartoti nėščioms ir maitinančioms moterims
  •   Vaikai – Šaltekšnio preparatų negalima vartoti vaikams iki 12 metų amžiaus.
  •  Uždegiminiai žarnų susirgimai  – Šaltekšnio preparatų negalima vartoti sergant uždegiminiais žarnų susirgimais, Krono liga, esant viduriavimams, apendicitui, žarnų obstrukcijai ar pilvo skausmams.

Daugiau skaitykite

  • Amerikinis šaltekšnis – Amerikinis šaltekšnis – Cascara sagrada, Rhamnus purshiana,Rhamnus […]
  • Šeivamedis juoduogis – Šeivamedis juoduogis – Sambucus nigra – baltasis bezdas, juodasis bezdas, […]
  • Tanidinė akacija – Tanidinė akacija – Acacia catechu – Akacija katechu, Katechu, catechu, black […]
  • Serbentas juodasis – Serbentas juodasis – Ribes nigrum – akyna, blakinis, bobingės, bobuogės, […]
  • Vynmedis tikrasis – Vynmedis tikrasis –  Vitis vinifera –Activin, Black Grape Raisins, […]
  • Zizifas paprastasis – Paprastasis zizifas – Ziziphus jujuba – Jujube, Da Zao , Chinese […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *