Kapšelio skausmai

Kapšelio skausmai

I.Ūmūs kapšelio skausmai

1.Kapšelio organų susirgimai

• Sėklidžių apsisukimas
• Sėklidžių raiščių apsisukimas
• Epididimo- orchitas
• Sėklidės auglys

2. Atspindėtas skausmas

• Šlapimo takų akmenligė

1.Sėklidės apsisukimas

Nusiskundimai

Skausmas yra išeminio pobūdžio, labai stiprus ( prilygsta miokardo infarktui ar išeminiams kojų skausmams).

Sėklidės apsisukimui būdingas staiga prasidėjęs skausmas vienoje kapšelio pusėje, galintis staiga pažadinti iš miego. Neretai plinta į kirkšnį ar nugarą. Jeigu raištis, palaikantis sėklides, persilenkia, netikėtai sustoja kraujo pritekėjimas į sėklides. Reikalingas skubus gydymas.  Jeigu tai užsitęsia ilgiau nei keletą valandų, sėklidės gali gangrenuoti, jas tenka šalinti.

Anamnezė yra būdinga. Nuo 5 iki 10 procentų jaunuolių būna prieš tai patyrę kapšelio traumą. Neretai panašūs skasumai jau yra buvę, tačiau savaimę praeidavę.( Jeigu skausmai būdavę ir praeidavę- galima galvoti apie apsisukimą, kuris savaima atsistatydavo).

Apžiūra- Sėklidė yra labai skausminga. Gali būti pakilusi aukščiau nei turėtų būti arba gali būti horizontalioje padėtyje – dėl apsisukusio raiščio.  Kapšelis gali būti paraudęs.

Epididimo- orchitas

Nusiskundimai – primena nusiskundimus esant sėklidės apsisukimui.

Apžiūrint – skausmas daugiau jaučiamas epidiymio srityje. Sėklidė yra neskausminga ( gali padėti atskirti sėklidės apsisukimą ), tačiau vien tik iš skausmo apibūdinimo šiuos susirgimus atskirti sunku.

2.Sėklidės auglys

Pasitaiko iki 20% atvejų esant sėklidžių skausmais.

Ūmiai sėklidžių vėžio klinikai yra būdinga

– Sėklidės tinsta labai greitai – per kelias dienas ar  savaites. Kartu neretai yra nustatoma antrinė hidrocelė. Jaunam asmeniui aptikus hidrocelę yra būtina atlikti ultragarsinį tyrimą,kad įsitikintumėt, jog šalia esanti sėklidė yra nepakitusi.
– Sėklidžių vėžys pasireiškia greitai. Labai retai pacientai kreipiasi jau esant toli pažengusiai ligai, kai metastazės yra išplitusios į retroperitoninį tarpą, krūtinę ir kaklą ir sukelia krūtinės, nugaros ir pilvo skausmus bei dusulį.
– Nuo  10–15% sėklidžių auglių pradžioje primena epidimo-orchitą – sėklidė skausminga, kapšelis būna sutinęs ir paraudęs, gali būti karščiavimas.

Diferencinė diagnostika

Jeigu sėklidžių skausmas yra pulsuojančio pobūdžio, skauda tik atsibudus, jos yra sutinusios- reikėtų galvoti apie buvusį sėklidžių trauminį pažeidimą.

Jeigu anamnezėje traumos nebuvę- skausmas gali būti spermos kanalėlių uždegimo požymis

Sėklidžių skausmas kai yra jaučiamas jų pabrinkimas ar pilnumas, ypač stovint, gali būti išvaržos požymis.
Ji gali išsivystyti nusilpus audiniams, skiriantiems pilvo ertmę nuo sėklidžių. Išvarža gali supūliuoti. Tuomet būtinas operacinis gydymas.
Skausmą sėklidėse gali sukelti ir  virusinė infekcija, ypač kiaulytė.Ji dažniausiai praeina be jokių komplikacijų, bet kartais pažeidžia ir sėklides, ypač jeigu kiaulyte suserga suaugęs vyras.

Skausmą sėklidėse gali sukelti ir nepatenkinta aistra. Skausmas kyla dėl kraujo užsilaikymo sėklidėse. Gy-
dymo šiuo atveju nereikia.

II.Lėtiniai kapšelio skausmai

1. Sėklidžių skausmo sindromas 

dažniausiai šio skausmo priežastį galima nustatyti iki 75% atvejų.

  •  Sėklidžių augliai
  •  Buvusi trauma ar buvusi chirurginė operacija ( gydyta išvarža, gydyta hidrocelė, pašalinta epidiymio cista, pašalinta varikocelė)
  • Skaumas dėl buvusios infekcijos
  • Diabetinė nefropaptija
  • Mazginis poliarteriitas ( polyarteriitis nodosa)
  • Jeigu skausmas niekur neplinta, būtina įvertinti ar skausmas neplinta iš stuburo slankstelių ( disko išvarža, auglys) arba iš šlapimtakių ( akmuo šlapimtakyje) arba iš retroperitoninio tarpo ( auglys)
2.  Skausmai po vazektomijos .

Būdingi 1–15% visų vazektomiją patyrusių vyrų. Kai kuriems vyrams po vazektomijos vystosi kanalėlių obstrukcija, spermos granuliomos ar lėtinis epididymitas.

3. Epididymio  skausmo sindromas
  • Lėtiniai bakteriniai susirgimai
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Traumos
4.Kitos lėtinio kapšelio skausmo priežastys

  • Kapšelio skausmai gali atsirasti po laparoskopinės nefrektomijos – nustatoma iki 55% vyrų ar po radikalios nefrektomijos operacijos . Nuo 20%—50%  vyrų skausmai išnyksta per 1 mėnesį po atliktos operacijos.
  • Skausmai taip pat gali būti dėl lėtinio prostatito ( apžiūros metu prostata bus skausminga) ir neuralgijų.
  • Skausmai dėl priapizmo
Tyrimų planas

Apžiūra:Apžiūrimas kapšelis, taip pat atliekamas digitalinis tyrimas.
Laboratoriniai tyrimai : Vidurinės šlapimo porcijos tyrimas, ultragarsinis kapšelio tyrimas

Gydymo principai:

Atmetus visas chirurginio gydymo reikalaujančias priežastis taikomas gydymas antibiotikais jeigu yra įtariamas lėtinis epididymitas, gali būti naudinga dubens apatinio aukšto raumenų fizioterapija, skausmo specialistų rekomenduojamas gydymas. Esant nesėkmingam gydymui – chirurginies gydymas- dalinė ar totalinė epididimektomija, kirkšninė orchidektomia, vazektomiją atstatanti operaciją, spermos kanalėlio denervacija.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *