Skaistminas tikrasis

Augalas– Skaistminas tikrasis

Tikrasis skaistiminas

Lotyniškas pavadinimas – Vitex agnus-castus

Sinonimai – Abraomo medis,  Agni Casti, Agnocasto, Agnolyt, Agnus-Castus, Chaste Berry, Agneau du Moine, Agneau-chaste, Agni Casti, Agnocasto, Agnolyt, Agnus-Castus, Arbre au Poivre, Chaste Berry, Chaste Tree, Chaste Tree Berry, Chasteberry, Chastetree, Chinese Vitex, Gattilier, Hemp Tree, Herbe au Poivre, Mang Jing Zi, Monk’s Pepper, Petit Poivre, Pimiento del Monje, Poivre de Moine, Poivre Sauvage, Vitex, Vitex Agnus Castus, Vitex rotundifolia, Vitex trifolia, Viticis Fructus, Витекс священный, aвраамово дерево, витекс обыкновенный, прутняк обыкновенный, перец монаха, монаший перец, дерево чистоты

Šeima – Verbeninių (Verbenaceae), Notrelinių (Lamiaceae),  Lūpažiedžių (Labiatae).

Augalo aprašymas

Tikrasis skaistminas  yra medėjantis krūmas, išaugantis iki 8 m aukščio. Jis žydi melsvais, rausvais žiedais. Skaistminas yra kilęs iš Viduržemio jūros pakrantės, tačiau auga ir subtropiniuose kraštuose -Vakarų Azijoje, Afrikoje. Skaistmino stiebai stati, keturbriauniai, nulaužti stipriai kvepia. Lapai apvaliai lancetiški, pilkai žalios spalvos. Žiedai susitelkę į puošnius kekėmis kabančius žiedynus, kurių ilgis gali siekti iki 20 cm. Vaisiai – kaulavaisiai, siekantys iki 5mm.  Šiai dienai yra priskaičiuojama daugiau nei 215 šio augalo rūšių.

Žmonija tikrąjį skaistminą pažįsta nuo žilos senovės. Antikos laikais jis buvo beriamas į vyną ir duodamas gimdyvėms sumažinti kraujavimui bei paskatinti placentos atsidalijimą.

Viduramžiais vienuoliai pastebėjo, jog tikrojo skaistimino vaisiai, vartojami vietoje pipirų mažina geismą. Iš čia ir kilo augalo pavadinimas. Jau viduramžiais skaistminas buvo naudotas moteriškų ligų gydymui. Buvo tikima, jog net augalo lapai išbarstyti lovoj slopins geismą. Tikrojo skaistmino lapai buvo dedami į batus, kad neskaudėtų kojų. Iš augalo stiebo buvo gaminamos kelioninės lazdos.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais naudojama beveik visa augalo antžeminė dalis – įskaitant ir medieną. Skaistmino žievė yra renkama anksti pavasarį, džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje. Skaistmino ūgliai yra renkai pavasarį ir taip pat džiovinami. Žydėjimo metu yra renkami skaistmino žiedai, o rudeniop jo vaisiai. Jie džiovinami džiovyklose. Iš augalo vaisių yra gaminamas eterinis aliejus ir ekstraktai.

Veikliosios medžiagos

Visose augalo dalyse yra rauginių medžiagų, alkaloidų, flavonoidų – kemferolio, kasticitino, kvercetagenino. Augalas turtingas vitaminų, eterinių aliejų ( cineolio, linoleno, sabineno, pineno). Yra jame ir organinių rūgščių – valerijono, propioninės, palmitinės, kaproninės, aliejinės, acto ir skruzdžių. Augalas kaupia iki 0,5% alkaloidų, iki  3,5% rauginių medžiagų, daugiau kaip 0,6% eterinių aliejų ir iki  1,3% rūgščių.

Veikliosios augalo medžiagos skatina LH ir FSH išsiskyrimą. Jos veikia dopaminergiškai, sureguliuoja gonadotropinų kiekį, taip pat slopina prolaktino sekreciją. Tikrojo skaistimino yra daugelyje vaistinių preparatų: «Агнукастон», «Мастодинон», «Циклодинон», «Миразенова»,«Мастофит», «Прегнотон». Skaistimino veikliosios medžiagos naudingos esant PMS : krūtų tempimui, galvos skausmms, padidėjusiam dirglumui. Ginekologai skaistminio vaisių ekstrakto skiria mėnesinių ciklui reguliuoti, esant skausmingoms mėnesinėms ar disfunkciniams kraujavimams.

Veikliosios augalo medžiagos pasižymi nuskausminančiu, priešuždegiminium raminančiu, antimikrobiniu ir priešgrybeliniu poveikiu.

Naudojimas medicinoje

Liaudies medicinoje tikrasis skaistminas rekomenduojamas klimakterinio laikotarpio metu, taip pat PMS simptomatikai sušvelninti. Spiritinė skaistmino ištrauka taip pat vartota esant priešlaikinei ejakuliacijai, spermatorėjai, pernelyg lengvai susijaudinant ir dėl to atsiradusiai impotencijai gydyti. Tikrasis skaistminas taip pat slopina pieno sekreciją, rekomenduojamas esant nemigai, neurozėms, galvos skausmams. Jo nuovirais gydyta dilgėlinį, odos susirgimai, kepenų susirgimai. Eterinis tikrojo skaistmino aliejus tepamas ant pilvo siekiant išvengti PMS simptomatikos ir karščio pylimo bangų. Į vidų jis nevartojamas.

Pašalinis tikrojo skaistmino poveikis

  • Laikoma, jog vartojant tikrojo skaistmino vaisius maistui, augalas yra galimai saugus.
  •  Ilgalaikis vartojimas  – Tikrojo skaistmino preparatų nereikėtų vartoti ilgesnį laiką( ilgiau kaip 26 savaites).
  •  Psichikos sutrikimai  -Tikrojo skaistmino preparatai gali pabloginti psichinių susirgimų eigą- atsirasti sujaudinimo reiškinių, haliucinacijų, sąmonės sutrikimų.
  •  Alerginės reakcijos  – Kartais vartojant tikrojo skaistmino preparatus gali būti skausmingumas krūtyse, atsirasti nuovargis, taip pat alerginės odos reakcijos ar depresija.

Tikrojo skaistmino sąveika su kitais vaistais

Tikrasis skaistminas gali sąveikauti su psichozių gydymui skirtais vaistais.

Tikrasis skaistminas gali sąveikauti su hormoniniais preparatais.

Tikrasis skaistminas gali sąveikauti su Parkinsono ligos gydymui skirtais preparatais (dopamino agonistais).

Tikrasis skaistminas sąveikauja su metoklopramidu.

Kada tikrojo skaistmino preparatų vartoti negalima

  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  -Tikrojo skaistmino neturėtų vartoti nėščios ir maitinančios moterys bei maži vaikai.
  •  Krūties vėžys – Tikrasis skaistminas neskirtinas jeigu yra gydomas krūties vėžys, gimdos fibroidai, endometriozė, gimdos vėžys, kiaušidžių vėžys, nes veikia estrogenų išsiskyrimą.
  •  Nėštumo planavimas  – Tikrasis skaistminas neskiriamas planuojant nėštumą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *