Nakviša dvimetė

Augalas – Nakviša dvimetė

dvimete-nakvisa

Lotyniškas pavadinimas – Oenothera biennis

Sinonimai – Evening Primrose, Evening Primrose oil, Aceite de Onagra, Acide Cis-linoléique, Cis-Linoleic Acid, EPO, Evening Primrose, Evening Primrose Seed Oil, Fever Plant, Herbe-aux-ânes, Huile de Graines d’Onagre, Huile D’Onagre, Huile de Primerose, Huile de Primevère Vespérale, Jambon de Jardinier, Jambon du Paysan, King’s Cureall, Mâche Rouge, Night Willow-Herb, Oenothera biennis, Oenothera muricata, Oenothera purpurata, Oenothera rubricaulis, Oenothera suaveolens, Œnothère, Oil of Evening Primrose, Onagra biennis, Onagraire, Onagre Bisannuelle, Onagre Commune, Primevère du Soir, Primrose, Primrose Oil, Scabish, Sun Drop, King’s cure-all

Šeima – nakvišinių (OnagraceaeJuss.)

Augalo aprašymas

Dvimetė nakviša yra žolinis dvimetis augalas, išaugantis iki 120 cm aukščio. Pirmais metais išauga tik augalo lapų skrotelė, kuri žiemą nunyksta. Antrais metais išauga status, link viršūnės kiek šakotas, plaukuotas ir lapuotas stiebas. Nakvišos lapai yra lancetiški, gali būti lygiais kraštais arba retai dantyti, pražanginiai,jei taip pat plaukuoti. Nakviša žydi taisyklingais, iki 5 cm skersmens žiedais, kurieauga iš lapų pažasčių ir yra sutelkti į šluotiškus žiedynus. Nakvišos žiedų spalva gali įvairuoti nuo geltonai oranžinės iki ryškiai geltonos. Žiedai išsiskleidžia vakare, maloniai kvapia ir žydi tik vieną naktį. Nakvišų žydėjimo laikotarpis  liepos – rugsėjo mėnesiai. Jų vaisia – daugiasėklės dėžutės, išilgai padalintos į keturias dalis. Nakvišų sėklos yra smulkios, iki 1 mm skersmens (1000 sėklų sveria apie subręsta vėlai rudenį spalio– lapkričio mėnesiais.  Augalas savidulkis, bet taip pat gali būti kryžmiškai apdulkinamas drugių.

Naudojamos augalo dalys

Maistui gali būti naudojamos nakvišų šaknys ir jauni augalo lapai. Šaknis  galima kasti dalimis nuo rudens iki pat kito pavasario. Jas galima laikyti vėsiame rūsyje. Šaknys kasamos iki  pat žiedų formavimosi, o po to jos tampa nevalgomos. Skaniausios yra virtos nakvišos šaknys- jų skonis primena gelteklės. Jas taip pat galima valgyti ir  žalias ar įtarkuotas į salotas. Nakvišos lapai yra kartoko skonio, tačiau gali būti verdami ar dedami į salotas.

Gydymo tikslais yra naudojamas nakvišų aliejus, taip pat nakvišos žiedynų arbata, nakvišos lapai ir nakvišos šaknys.

Veikliosios medžiagos

Nakvišų aliejuje yra daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir antioksidantų.

Nesočiosios riebiosios rūgštys

Gama linoleninė rūgštis ( Gamma-linolenic acid ,GLA)- pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu, taip pat mažina arterinį kraujospūdį ir stabdo trombocitų agregaciją. Tačiau ji taip pat gali paskatinti laisvųjų radikalų atsiplaidavimą ir lipidų peroksidavimą gliominių auglių ląstelėse ir taip skatinti jų augimą.

Linoleinė rūgštis (Linoleic acid,LA)- šios riebiosios rūgšties mūsų organizmas negali pasigaminti pats ir ją gauna iš GLA rūgšties. Linoleninės rūgšties trūkumas yra siejamas su cukralige, vėžiu, virusinėmis infekcijomis, hipercholesterolemija. Ši rūgštis veikia prostaglandinų E1 ir E2 sintezę.

Nakvišos aliejuje taip pat yra aptinkama oleinės, palmitinės, ir stearininės rūgščių.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai nakvišos kompresai būdavo naudojami mėlynių ir nubrozdinimų gydymui. Nakvišos lapais, žiedais ir šaknies žieve gydytas spastinis kosulys, mažinamas žarnų dirglumas. Tradiciškai nakvišų aliejus vartojamas nebuvo. Jis pradėtas gydymui vartoti tik nesenai.

Gydomosios nakvišos savybės

Nakvišos aliejus šiuo metu naudojamos bronchinės astmos ir reumatoidinio artrito gydymui. Tačiau pakankamai duomenų, jog nakvišos veiksmingos sąnarių susirgimų atveju kol kas nepakanka. Nakvišų aliejus taip pat naudingas mažinant  mėnesinių metu atsirandančius skausmus. Ginekologinėje praktikoje nakvišų aliejumi tepamas gimdos kaklelis paskutiniųjų trijų nėštumo savaičių metu, kad jis suminkštėtų.
Nakvišos aliejus mažina odos niežėjimą esant ureminiam niežuliui. Geriant nakvišos aliejų didėja riebalų kiekis motinos piene. Dermatologijoje jis taikomas atopinio dermatito ir egzemos gydymui. Pradiniai tyrimai taip pat leidžia manyti, jog nakvišų aliejus gali būti naudingas gydant diabetinę neuropatiją. Didelės nakvišos aliejaus dozės gali padėti hiperaktyviems vaikams. Vartojamas kartu su izoflavonais, EPO ir vitaminu E nakvišų aliejus mažina menopauzės simptomatiką.

Nakvišos  vartojimo formos

Nakvišos sėklų aliejus yra išleidžiamos aliejaus ir kapsulių pavidalu.

Dozavimas

Nakvišos preparatai yra dozuojami pagal GLA kiekį Įprastai aliejuje turėtų būti apie  8% šios rūgšties.;

Kapsulės: iki  12 nakvišų aliejaus kapsulių per dieną (3–6 g dienai)
Aliejus:  vartojama iki 0.5 arbatinio šaukštelio per dieną.
ADHD gydymui reikalinga vartoti nuo 5 iki 8 g  per dieną. Dozę padalinti į kelis kartus.

Pašalinis nakvišų poveikis

Kai kurie pacientai vartodami didelėmis dozėmis nakvišų aliejų skundėsi virškinimo trakto sudirginimo reiškiniais, pykinimu arba galvos skausmais.

Ilgalaikis nakvišos vartojimas

Laikoma, jog ilgalaikis vartojimas įprastinėmis dozėmis yra saugus.

Vartojimas nėštumo metu ir matinant krūtimi

Saugus vartoti įprastinėmis dozėmis, neskatina gimdos susitraukimų.

Vaikams skirtinas tik prityrusio gydytojo priežiūroje.

Nakvišų sąveika su kitais vaistais

Nakvišos preparatų negalima vartoti kartu su fenotiazinais- didina traukulių išsivystymo riziką.

Kada nakvišos preparatų vartoti negalima

Nakvišos preparatų negali vartoti sergantieji epilepsija.

Liaudiški receptai su nakvišomis

Nakvišų aliejumi tepti trapius nagus ir odą. Nagai nustos lūžinėti, oda atgaus stangrumą. Į vonią lašinama po 1-2 nakvišos aliejaus lašus.

Troškintos nakvišų šaknys

Tvirtas  nakvišos šaknis iškasti, gerai nuplauti ir plonai nuskusti. Šaknis supjaustyti griežinėliais ir troškinti mėsos sultinyje sultinyje arba apvirti ir patiekti su actu ir aliejumi. Padeda sveikstantiems ir išsekusiems.

Nakvišos aliejaus vonios sausai odai

Pašildyti puodelį grietinės arba 2 puodelius pieno, jame ištirpinti 2 šaukštus medaus ir ten pat įlašinti 20 lašų nakvišų aliejaus ir gerai išmaišyti. Mišinio įpilti į vonios vandenį  prieš lipant į vonią.

Daugiau skaitykite

  • Bastutis sareptinis – Bastutis sareptinis – Brassica juncea – rudoji garstyčia, […]
  • Akišveitė vaistinė – Euphrasia officinalis –Pievinė akišveitė, Vaistinė akišveitė, […]
  • Vaistinis putoklis – Vaistinis putoklis –Saponaria officinalis – Red Soapwort, […]
  • Nariuotasis bervidis – Nariuotasis bervidis – Scrophularia nodosa –liaukų žolės, […]
  • Levanda tikroji – Levanda tikroji, Tikroji levanda – Lavandula angustifolia – Paprastoji […]
  • Kvapusis šalavijas – Kvapusis šalavijas – Salvia Sclarea L – Clary sage, Clary, Clary […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *