Jūros dumblis- Sargassum fusiforme

Jūros dumblis- Sargassum fusiforme ir jo gydomosios savybės

Augalas –  S. fusiforme

Lotyniškas pavadinimas –  Sargassum fusiforme

Sinonimai – Cystophyllum fusiforme Harvey, Turbinaria fusiformis (Harvey) , Hizikia fusiformis (Harvey) ,Hai tso, Chiau tsai, Hai ti tun, Hai toe din, Hai tsao, Hoi tsou, Hijiki, Nongmichae

Šeima – Sargasinių? (Sargassaceae)

Augalo aprašymas

Jūros dumblis Sargassum fusiforme yra rudasis jūros dumblis su ilgais siaurais lapais. Natūralios šių dumblių augimvietės yra Japonijos ir Kinijos pakrantės, kur jie susitelkia labai dideliais kiekiais.

8 amžiuje Kinų gydytojas  Wang Tao rekomendavo valgyti šiuos dumblius atsiradus gūžiui.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojamas visas augalas. Šie dumbliai vaistams yra renkami ištisus metus. Hai zao arba dar kitaip vadinami Hijiki dumbliai Japonijoje ir Kinijoje yra valgomi. Tačiau vakarų šalyse jų maistui vartoti nerekomenduojama dėl galimo jų augimviečių užterštumo arseno junginiais.

Veikliosios medžiagos

Šiuose ruduosiuose dumbliuose yra aptikta daug polisacharidų, algininės rūgšties ir taip pat dideli jodo ir kalio kiekiai.

Naudojimas medicinoje

Vakarietiškoji medicina šį jūros dumblį vertina panašiai kaip ir kitą dumblį- pūslėtąjį guvenį ir kitus jūros dumblius. Kinų medicinoje jis naudojamas skydliaukės susirgimų gydymui. Taip pat siūloma jį vartoti sergantiesiems Hašimoto tiroiditu, bei esant tuberkuliozinės kilmės kaklo limfmazgių padidėjimui bei susilaikant skysčiams.

Augalas nėra plačiai ištyrinėtas, tačiau kinų atlikti tyrimai leidžia manyti, jog jam būdingas priešgrybelinis ir imunomoduliuojantis poveikis. Jo poveikis vertinamas panašiai kaip ir kito jūros dumblio- S. pallidum.

Pašalinis  dumblių S. fusiforme poveikis

Augalas mažai ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

S.fusiforme gali skatinti skydliaukės veiklą.

Jūros dumblių S.  fusiforme sąveika su kitais vaistais

Augalas mažai ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Kada šių jūros dumblių preparatų vartoti negalima

Dumblis kaupia jodą ir arseną. Didžiojoje Britanijoje nerekomenduojama šių dumblių vartoti maistui dėl galimai didelio užterštumo neorganiniu arsenu.  Be gydytojo nurodymo jų taip pat nerekomenduojama vartoti sergantiesiems skydliaukės ligomis ir alergiškiems jodui asmenims.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *