Karklavijas

Karklavijas ir jo gydomosios savybės

Augalas – Karklavijas

Lotyniškas pavadinimas – Solanum dulcamara

Sinonimai –Common Nightshade, Bittersweet, bittersüßer, Nachtschatten, Amargamiel, Bitter Nightshade, Bittersweet, Blud Nightshade, Common Nightshade, Deadly Nightshade, Douce-Amère, Dulcamara, Fellen, Fellonwood, Felonwort, Fever Twig, Herbe à la Fièvre, Herbe de Judas, Herbe de Judée, Kakmachi, Morelle Douce-Amère, Morelle Grimpante, Mortal, Rubabarik, Scarlet Berry, Snake Berry, Solanum dulcamara, Staff Vine, Vigne de Judée, Violet Bloom, Woody, Woody Nightshade.

Šeima – Bulvinių,(Solanaceae)

Augalo aprašymas

Karklavijas yra daugiametis medėjantis šliaužiantis augalas, galintis išaugti nuo 50-150 cm iki 4 metrų. Jo stiebas yra kylantis, apatinė jo dalis sumedėjusi. Karklavijo lapai kiaušiniški, lygiakraščiai,  smailia viršūne. Jo žiedai yra violetinės spalvos, susitelkę į skėtiškas šluoteles. Augalo žydėjimo periodas  birželio – rugsėjo mėnesiai.  Karklavijo vaisius yra sultinga raudonos spalvos  pailga nuodinga uoga. Uogosen yra alkaloidų ir glikozidų, galinčių sukelkti širdies veiklos ir kvėpavimo sutrikimų.
Kakrlavijai mėgsta augti drėgnuose miškuose ir krūmuose, pakelėse, vandens telkinių krantuose, grioviuose. Augalas išplitęs visoje Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Šiaurės Azijoje. Buvo įvežtas ir į Šiaurės Ameriką.

Iki XVIII amžiaus pabaigos karklavijas buvo laikomas veiksminga uždegimus ir karščiavimą mažinančia priemone. Šiandien dėl savo nuodingumo beveik nenaudojamas.

Naudojamos augalo dalys

Vaistams gaminti yra renkamos augalo šakelės ir šaknies žievė. Karklavijo šakelės yra renkamos anksti pavasarį, o šaknų žievė yra lupama vėlai rudenį.

Veikliosios medžiagos

Karklavijuose yra aptikta steroidinių alklaoidų, iš kurių svarbiausi yra solazodinas ir soldulkamarinas, taip pat steroidų saponinų ir maždaug 10%  rauginių medžiagų- taninų.

Naudojimas medicinoje

Karklavijo sudėtyje esančios medžiagos veikia stimuliuojančiai, skatina atsikosėjimą, varo šlapimą ir malšina sąnarių skausmus. Tradiciškai augalas buvo vartojamas odos ligų- egzemos, niežulio, psoriazės ir karpų gydymui. Karklavijo šakelių nuoviru plauti odos pažeidimai. Teigiama, jog karklavijas gali būti naudingas gydant astmą, lėtinį bronchitą, sąnarių skausmus ir podagrą.

Augalas yra labai nuodingas, todėl juo gydytis nerekomenduojama. Jo lapai ir uogos yra labai nuodingi.  Apsinuodijus karklavijais gali būti jaučiamas gerklės niežulys, galvos skausmai, galvos svaigimas, sutrinka kalba, padidėja vyzdžiai, sumažėja kūno temperatūra, atsiranda pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai , traukuliai, suretėja kvėpavimas, vystosi koma ir mirtis.

Daugiau skaitykite

  • Ugniažolė didžioji – Ugniažolė didžioji – Chelidonium majus – Ugniažolė, akių žolė, […]
  • Nariuotasis bervidis – Nariuotasis bervidis – Scrophularia nodosa –liaukų žolės, […]
  • Šliaužiančioji žiemė – Šliaužiančioji žiemė – Vinca minor – Mažoji žiemė, Lesser […]
  • Žalioji rūta – Žalioji rūta – Ruta graveolens – Common Rue, Garden Rue, German Rue, […]
  • Didžiažiedis naktenis – Didžiažiedis naktenis – Selenicereus grandiflorus –  Nakties […]
  • Taukė vaistinė – Taukė vaistinė – Symphytum officinale – agurkinė, bitutės sūpuoklės, devynių […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *