Paprastoji žemuogė

Paprastoji žemuogė ir jos  gydomosios savybės

Augalas – Paprastoji žemuogė

Lotyniškas pavadinimasFragaria vesca L.

Sinonimai – brižė, raudonoji uoga, sprakšė, žeminė

Šeima – Erškėtinių ( Rosaceae Juss.)

Augalo aprašymas

Paprastoji žemuogė yra daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 5-20 cm aukščio.  Žemuogės šakniastiebis trumpas, rusvos spalvos, su pridėtinėmis šaknimis. Žemuogės lapai yra  ilgakočiai, sudėtiniai, sudaryti iš trijų kiaušiniškų, dantytų lapelių. Viršutinė lapų pusė yra beveik plika, o apatinė – plaukuota. Žemuogės stiebas yra plonas, status, plaukuotas, užsibaigiantis keletu žiedų viršūnėje. Žiedai yra baltos spalvos, sukrauti į žiedynus. Augalo žydėjimo laikotarpis gegužės-birželio mėnesiai. Žemuogės dauginasi vegetatyviškai- išaugina ,,ūsus“, kurie vėliau įsišaknija.  Peržydėjusios žemuogės užmezga netikrus vaisius -,,uogas”, kurių paviršiuje yra daug smulkių sėklų. Šios sėklos ir yra tikrieji vaisiai – riešutėliai. Žemuogių uogos sunoksta birželio-liepos mėnesiais. Kartais žydi ir dera vėlyvą vasarą bei rudenį. Žemuogės mėgsta augti spygliuočių ir lapuočių miškuose, saulėtuose kirtimuose, pamiškėse, šlaituose. Mėgsta  augti sausuose derlinguose dirvožemius.

Lietuvoje savaime auga 3 žemuogių rūšys: šlaitinė, miškinė ir paprastoji žemuogės.

Naudojamos augalo dalys

Vaistams gaminti yra renkami žemuogių ų lapai (Fragariae folium)  ir jų uogos. Lapai yra renkami žydėjimo metu, o vaisiai (Fragariae fructus) tik  jiems sunokus– birželio-liepos mėnesiais.
Jauni lapai yra skinami rankomis be lapkočių ar su trumpais lapkočiais. Džiovinami paskleidus plonu sluoksniu, pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Gerai išdžiovinti žemuogių lapai būna susisukę, sveiki ar aptrupėję, su neilgesniu nei 1 cm lapkočiu, silpnai kvepia.
Gerai išdžiovinti žemuogių  vaisiai yra  tamsiai raudonos spalvos, kvapios, rūgštoko, salstelėjusio skonio.

Veikliosios medžiagos

Žemuogių lapuose aptinkama  rauginių medžiagų, flavonoidų, eterinio aliejaus, glikozidų, alkaloidų, cukrų, daug vitaminų- C, B, PP, K . Yra juose ir  karotenoidų, fosforo druskų.

Jų uogos turtingos cukrumi, kurio gali būti  10-15 %. Yra žemuogėse ir fitoncidų, organinių rūgščių bei pektinų. Jose taip pat yra  daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, karotinoidų, rauginių medžiagų, salicilo, citrinų, obuolių, vyno rūgščių, taip pat daug kalcio, kalio, magnio, fosforo, natrio. Sėklytėse taip pat yra daug geležies, kurią organizmas geriausiai pasisavina prieš valgant sutrinant pačias sėklytes. Vitamino C žemuogėse gali būti net iki 20—50 mg, o karotino iki  0,5 mg. Žemuogėse taip pat yra antociano junginių – 3 – galaktozido pelargolidino, 3-glikozido cianidino.

Žemuogių lapai pasižymi sutraukiančiu, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, medžiagų apykaitą gerinančiu ir organizmą stiprinančiu poveikiu.

Naudojimas medicinoje

Šviežios žemuogių uogos yra nuostabus dietinis produktas.  Jos labai tinka valgyti sergantisiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, šlapimo takų, kepenų akmenlige. Žemuogių uogos tinka sergantiems podagra, cukralige, dizenterija, vidurių užkietėjimu, taip pat peršalus ir pervargus. Jose esančios veikliosios medžiagos gerina žarnyno darbą, padeda pašalinti toksinus, mažina cholesterolio kiekį, taip pat skatina eritrocitų gamybą, didina kraujagyslių elastingumą, skysčių išsiskyrimą, skatina diurezę. Uogos tinka sergant avitaminozėmis ir inkstų akmenlige.

Žemuogės lapų preparatai neretai vartojami kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė, taip pat padeda sergant šlapimo ir lyties organų, širdies, kraujagyslių ir ginekologinėmis ligomis. Žemuogių lapų arbata plečia kraujagysles, skatina gimdos susitraukimą, gerina širdies darbą. Jais tradiciškai gydoma aterosklerozė, inkstų ir šlapimo takų akmenligė, kepenų ir blužnies ligos.

Liaudies medicinoje žemuogių lapai ir uogos naudojami kaip šlapimą varanti, akmenis šalinanti priemonė. Ypač tinka esant podagrai, inkstų ir tulžies pūslės akmenligei, kepenų uždegimams, avitaminozei. Liaudies medicinoje uogas taip pat patariama  vartoti ir kaip prieškirmėlinę priemonę.
Žemuogių sultys veikia antiseptiškai. Jomis tinka skalauti burną ir gerklę- ypač sergant  dantenų uždegimui ar faringitui. Žemuogių sultis padeda pašalinti dantų akmenis. Žemuogių kaukės tinka riebios ir spuoguotos odos priežiūrai, taip pat odos balinimui.

Liaudies medicinoje žemuogės vartotos hemorojaus, išsekimo,vaikų viduriavimo gydymui, taip pat esant gausiems kraujavimams iš gimdos.

Žemuogių uogos gerina apetitą ir malšina troškulį. Jos taip pat slopina skydliaukės veiklą, nes mažina jodo kaupimąsi skydliaukėje. Baltarusijoje žemuogės naudojamos esant šlapimo nelaikymui, širdies veiklai pagerinti, taip pat esant padidėjusiam arteriniam kraujospūdžiui ar aukštai temperatūrai.

Sibiro gyventojai žemuogių žiedų arbatą vartoja nuo gimdos fibromiomos, taip pat sergant širdies ligomis, glaukoma, katarakta. Nuo kataraktos į akis lašinama po 2 lašus šviežiai spaustų žemuogių sulčių.

Žemuogių šaknų nuoviru kartais gydomi žarnų uždegimai.

Žemuogių vartojimo formos

Iš žemnuogių lapų yra ruošiamos arbatos ir užpilai. Jie dažnai dedami   į vitamininių vaistažolių mišinius. Žemuogių vaisiai gali būti vartojami švieži arba džiovinti. Iš jų taip pat yra spaudžiamos sultys, ruošiami sirupai ir uogienės.

Pašalinis žemuogių poveikis

Žemuogės gali sukelti alergines reakcijas- atsirasti dusulys, odos niežėjimas ir dilgėlinė pavartojus daug žemuogių.

Žemuogės taip pat skatina gimdos susitraukimus ir slopina skydliaukės veiklą, bei jodo kaupimą skydliaukės audinyje.

Žemuogės gali išprovokuoti astmos priepuolį alergiškiems asmenims.

Žemuogių sąveika su kitais vaistais

Literatūroje duomenų nėra.

Kada žemuogių preparatų vartoti negalima

Žemuogių arbatų nereikėtų vartoti moterims nėštumo metu, nes žemuogės skatina gimdos susitraukimus.

Žemuogių nereikėtų vartoti alergiškiems  erškėtinių šeimos augalams asmenims.

Žemuogės nevartotinos jeigu turite polinkį alergijoms.

Žemuogių nereikėtų vartoti susilpnėjus skydliaukės veiklai.

Liaudiški receptai su žemuogėm

Žemuogės nuo mažakraujystės

1 valgomąjį šaukštą žemuogės lapų arba uogų užpilti 1 stikline (200 ml) verdančio vandens. Pavirinti ant silpnos ugnies  5 min. . Po to nukošti ir gerti po ½ stiklinės (100 ml) 2 kartus per dieną.

Žemuogės nuo inkstų akmenligės

Imama po 2 dalis paprastosios žemuogės lapų, 1 dalį bruknių ir 1 dalį  juodųjų serbentų uogų. Šio mišinio 1 valgomąjį šaukštą reikia  užpilti 300 ml verdančio vandens, palaikyti 30 minučių, kad pritrauktų. Po to nukošti ir gerti po ½ stiklinės (100 ml) 3 kartus per dieną.

Žemuogės nuo burnos gleivinės uždegimų 

Imama po 1  valgomąjį šaukštą džiovintų paprastosios žemuogės lapų ir  džiovintų jos uogų. Mišinį reikia užpilti 3 stiklinėmis (600 ml) vandens ir pavirti 5-7 min.  Po to jį nukošti, atvėsinti ir skalauti burną 4 kartus per dieną.

Žemuogės egzemai gydyti

Švariai nuplauti paprastosios žemuogės uogas ir lapus. Valgomąjį šaukštą žemuogių uogų sutrinti į košelę, arba žemuogės  lapus užpilti verdančiu vandeniu. Uogų košelę ar  suminkštėjusius žemuogės lapus dėti ant egzemos pažeistų odos vietų ir aprišti. Po 2 val. kompresus reikia pakeisti.

Žemuogės sulčių kaukė riebiai odai ir išsiplėtusioms poroms

1 v algomąjį šaukštą šviežių žemuogių uogų sulčių išplakti su 1 kiaušinio baltymu ir tepti veidą. Kaukę palaikyti 15-20 minučių ir po to nuplauti drungnu vandeniu. Tokia kaukė ne tik sutraukia išsiplėtusias veido poras, tačiau ir balina odą. Galima taip pat veidą tepti tiesiog trintų žemuogių uogų košele.

Žemuogių lapų užpilas

1 valgomąjį šaukštą smulkintų žemuogių lapų  užpilti 1  stikline verdančio vandens ir palikti  1 val., kad prisitrauktų. Po to nukošti ir gerti  po 1-2  valgomuosius šaukštus  3-4 kartus per dieną.

Žemuogių lapų ir šaknų užpilas

1 valgomąjį šaukštą žemuogių lapų ir šaknų užpilo užpilti 1 stikline verdančio vandens ir palikti pritraukti 45 minutes. Po to nukošti ir gerti po 1 stiklinę ryte ir vakare.

Žemuogių vaisių užpilas

2 valgomieji  šaukštai šviežių žemuogių vaisių užpilami stikline verdančio vandens. Palaikoma 2 val. Geriama po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Žemuogės kirminų varymui

Užvalgoma silkės su svogūnu. O po to valgoma daug- iki 3 kg žemuogių. Tai senovinis liaudiškas receptas, tačiau kiek jis veiksmingas- nėra aišku.

Žemuogių nuoviras

Ruošiamas iš 20 g žemuogių lapų ir 200 ml vandens. Įprastai geriama po 2-3 valgomuosius šaukštus iki 3-8 kartų per dieną, nevalgius.

Žemuogių sultys

Žemuogių sultys įprastai yra geriamos po 4-8 valgomuosius šaukštus taip pat nevalgius.

Daugiau skaitykite

  • Valgomoji bulvė – Valgomoji bulvė – Solanum tuberosum – Irish Potato, Ja Ying Ye, […]
  • Vaistinis putoklis – Vaistinis putoklis –Saponaria officinalis – Red Soapwort, […]
  • Česnakas ardinis – Česnakas ardinis – Allium proliferum – Jarusinis česnakas, […]
  • Kvapioji aniužė – Kvapioji aniužė –Elsholtzia ciliata – Эльсгольция, […]
  • Didžiažiedis naktenis – Didžiažiedis naktenis – Selenicereus grandiflorus –  Nakties […]
  • Stoginė šilropė – Stoginė šilropė –Sempervivum tectorum – Stoginė perkūnropė, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *