Jaunatvinis idiopatinis artritas

Jaunatvinis idiopatinis artritas (JIA)

Jaunatvinis idiopatinis artritas (JIA) – yra neaiškios kilmės lėtinis vieno ar kelių sąnarių uždegimas,  trunkantis ne trumpiau kaip šešias savaites. Ši liga dažniausiai prasideda vaikams  iki 16 metų amžiaus, kai yra atmestos kitos galimos sąnarių pažeidimo priežastys.

Etiologija

Juvenilinio idiopatinio artrito priežastys nėra išaiškintos. Tarp galimų ligos priežasčių yra infekcija, autoimuniniai pokyčiai, traumos ir stresas. Ligai pasidėti ypač didelės reikšmės turi paveldimas polinkis sirgti reumatinėmis ligomis. Pastebėta, kad JIA dažniau serga vaikai, kuriems yra nustatytas vienoks ar kitoks imunodeficitas.

JIA klinika
  • Sąnarių skausmai
  • Judesių ribotumas
  • Sąnarių sustingimas
  • Sąnarių patinimas

Yra išskiriama įvairių JIA formų, tačiau dažniausiai pasitaiko 3 šios susirgimo formos

Oligoartritas

Sergant šia ligos forma  yra pažeidžiama mažiau nei 5 sąnariai per pirmuosius 6 ligos mėnesius. Sergant oligoartritu gali būti ir akių pažeidimų, retai pažeidžiami vidaus organai.

Poliartritas

Sergant šia JIA forma,  yra pažeidžiama 5 ar daugiau sąnarių per pirmus 6 ligos mėnesius. Šiai ligos formai būdinga tik sąnarių pažeidimai, vidaus organai yra  pažeidžiami retai, akių pažeidimai nebūdingi.

Sisteminis artritas (anksčiau vadintas Stilio liga).

Šiai  ligos formai yra būdinga įvairus pažeistų sąnarių skaičius, gali būti padidėję limfmazgiai, atsirasti bėrimai, karščiavimai, gali būti pažeidžiami vidaus organai.

Diagnostika

Juvenilinį idiopatinį artritą sunku diagnozuoti, kadangi nei vienas konkretus tyrimas negali patvirtinti ligos diagnozės.

JIA yra  diagnozuojamas, kai  ligos simptomai pasireiškia vaikui iki 16 metų amžiaus ir artritas tęsiasi daugiau nei 6 savaites, bei yra atmestos kitos artrito formos.

Gydytojas, įtaręs kad Jūsų vaikas gali sirgti JIA, gali rekomenduoti atlikti laboratorinius kraujo tyrimus:

Laboratoriniai tyrimai

  • Eritrocitų nusėdimo greičio (ENG) nustatymas
  • Reumatoidinis faktorius (RF)
  • Daugumos vaikų laboratoriniai tyrimai gali būti be pakitimų;
  • Gydytojas gali rekomenduoti atlikti sąnarių rentgenogramas, kad atmesti kitus susirgimus (lūžimus, navikus, infekcijas, paveldimus defektus).
  • Gydytojas gali rekomenduoti atlikti sąnario punkciją.
Gydymo principai

Specifinių vaistų JIA gydymui nėra. Gydymo tikslas yra leisti vaikui gyventi normalų gyvenimą ir užkirsti kelią tolimesniam sąnarių, bei organų pakenkimui.
Gydymui yra vartojami vaistai, kurie neleidžia vystytis sisteminiam ir/ar sąnarių uždegimui.
Taip pat yra taikomos reabilitacinės procedūros, kurios  palaiko sąnarių funkciją ir apsaugo juos nuo deformacijų.
Gydymas yra kompleksinis ir reikalauja įvairių sričių specialistų bendradarbiavimo.

Profilaktika

Pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas ligos psichologiniam poveikiui vaikui ir jo šeimai.Tėvai turi dėti visas pastangas į savo sergančo vaiko vystymąsi tam, kad apsaugotų jį nuo galimų problemų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *