E101 – maisto priedas

E101 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Riboflavinas (vitaminas B2), riboflavin-5′-fosfatas, laktoflavinas (vitaminas G), Рибофлавин , Натриевая соль рибофлавин 5-фосфат,Riboflavin, Riboflavin 5-phosphate sodium

Klasė – Riboflavinai

Kas tai yra?

E101 – yra natūralios kilmės dažiklis, dažniausiai gaminamas iš mielių. Tai yra  vitaminas B2. Gali būti genetiškai modifikuotas, nes gali būti išgaunamas dirbtiniu būdi iš genetiškai modifikuotų bakterijų Bacillus subtilis.

E102 yra geltonos spalvos maistinis dažiklis, mažai tirpus vandenyje. Leidžiama suvartoti  riboflavino paros norma yra iki 0,5 mg/kg kūno masės.

Maisto priedo saugumas –  Saugus naudoti

Maisto priedo šalutinis poveikis

Vartojant šį maisto priedą maiste naudojamų koncentracijų ribose, pašalinio poveikio nebuvo pastebėta. Vitaminas B2 yra būtinas riebalų, angliavandenių ir baltymų apykaitai. Jis reikalingas gaminantis raudoniesiems kraujo kūneliams dalyvauja kvėpavimo reakcijose, antikūnių gamyboje. Ribiflavinas yra būtinas gerai skydliaukės veiklai, lytinės sistemos funkcijoms, taip pat gerai odos, plaukų ir nagų būklei. Riboflavino perteklius iš organizmo yra pašalinamas su šlapimu. Riboflavino mūsų organizmo ląstelės nekaupia, taip pat nėra išaiškinta klinikinių riboflavino nepakankamumo požymių.

Pastaruoju metu daug kalbama apie šio vitamino naudą akių sveikatai. Jis profilaktiškai vartojamas siekiant kad neišsivystytų katarakta.

Kadangi riboflavinas yra mažai tirpus vandenyje, neretai jis yra keičiamas kitu geriau tirpiu junginiu – E101a (riboflavino -5 fosfatu, Riboflavin-5′-phosphate). Jo gamyba yra brangesnė.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Riboflavino gali būti kiaušiniuose, piene, pramoniniu būdu gaminamuose padažuose, fermentiniuose sūriuose, margarine, kepiniuose- sausainiuose.Riboflaino dedama į vaikų mitybai naudojamus mišinėlius, dribsnius, sūrio produktus, vaisinius gėrimus, pieną ir jo produktus bei multivitaminus.

Gamtoje jo yra piene, sūriyje, žaliose lapinėse daržovėse, kepenyse, mielėse. Natūralus riboflavinas bijo šviesos ir joje suyra.

E101a

Yra riboflavino -5- fosfatas (Riboflavin-5′-Phosphate).

Tai mononatrio 5-monofosfato esterio druska, kuri yra gaunama iš riboflavino. Virškinamajame trakte ji virsta į riboflaviną. Šios druskos yra dedama į vaikų mitybos mišinius, uogienes, pieno produktus ir saldumynus.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *