Vaistažolės sportuojantiems

Vaistazoles sportuojantiemsVaistažolės sportuojantiems

Vaistažolės ir sportas regis yra nesuderinami dalykai. Tačiau kai kurie vaistiniai augalai gali pagelbėti pervargus, yra naudingi visiems siekiantiems padidinti savo ištvermę. Sportuojančių žmonių raumenys treniruočių metu patiria mikrotraumas. Tačiau tai ne vienintelė bėda kuri ištinka sportininkus. Iš tiesų visi sportiniai pratimai iš esmės didina arba jėgą arba ištvermę. Sportas yra sunkus fizinis darbas. Jo metu organizmas reaguoja vienodai- pradeda gaminti hormonus, kurie paskatina mechanizmą, kurį mokslininkai vadina labai įdomiai – fight or fligh- lietuvių kalboje tai reikštų- kaukis arba bėk. Kas vyksta tuo metu? Jūsų antinksčiams siunčiamas smūginis stimuliuojantis impulsas, jis taip pat siunčiamas simpatinei nervų sistemai. Kas atsitinka tuomet? Pradedama greičiau kvėpuoti, padidėja arterinis kraujospūdis, padidėja cukraus kiekis kraujuje ir tankiai pradeda plakti širdis. Kitaip tariant, organizmas per akimirksnį pasiruošia arba kautis, arba bėgti nuo pavojaus tolyn. Taigi, – vyksta regis visai puikūs dalykai. Tačiau jie negali vykti ilgai. Jeigu toks stresas kartojasi dažnai, organizmo rezervinės galimybės pradeda sekti ir vietoj tikėtino rezultato gali atsitikti priešingai- raumenų jėga pradeda silpnėti, o taip pat silpnėja ir ištvermė.

Moksliškai ir gražiai šie dalykai išnagrinėti buvo tik praeito šimtmečio pradžioje. Tačiau praktiškai tai žinojo jau mūsų seneliai, dėl to ir gyveno atitinkamu, gamtos diktuojamu ritmu. Žinojo jie ir tai, kad kai kurios vaistažolės padeda atgauti senkančias jėgas. Tokios vaistažolės nuo seno vadinamos ,, tonizuojančiomis“ arba adaptogenais. Vartojamos įprastinėmis dozėmis jos padeda sureguliuoti organizmo veiklą, suderinti visų jo organų sistemų veiklą, pagerinti imuninetą, padėti įveikti nuovargį ir sustiprinti silpstančius raumenis.

Štai bent kelios vaistažolės, kurias galite išbandyti, jeigu nutarėte pradėti sportuoti.

Ženšenis

Ženšenis (Panax ginseng) – nuo senovės vartojamas kai pradeda varginti įtampa ir jos sukeliami reiškiniai. Ženšenis padeda atgauti jėgas, sustiprėti ir susikaupti. Nuo seno vartotas sunkiai fiziškai dirbant. Jis stimuliuoja centrinę nervų sistemą, taip pat padeda pakelti arterinį kraujospūdį. Mokslininkai tyrinėjo ženšenio įtaką sportuojantiems asmenims ir nustatė, jog ženšenį vartojusių asmenų reguliariai intensyviai sportuojančių ant bėgimo takelio raumenų uždegimo rodikliai buvo mažesni nei placebo vartojusių asmenų. Ženšenio nereikėtų vartoti didelėmis dozėmis. Sportuojantiems jį siūloma vartoti dažniau, tačiau nedidelėmis dozėmis. Jo negalima vartoti kaip trumpalaikės stimuliuojančios priemonės. Geriausiai jo poveikis pasireiškia vartojant jį apie 3 mėnesius laiko. Įprastinės ženšenio šaknies dozės yra nuo 4000 iki 6000 mg, tačiau jas turi parinkti gydantis gydytojas.

Citrinvytis

Kininis citrinvytis  (Schisandra chinensis) – gerai pažįstamas tradicinei kinų medicinai. Nuo seno vartotas esant išsekimui ir siekiant atgauti jėgas. Soprtininkams yra rekomenduojamas tuomet, kai reikia sustiprinti ištvermę, sumažinti nuovartio reiškinius ir padidinti išvermę. Mokslininkų tyrinėjimai patvirtino, jog kininio citrinvyčio preparatai padeda išlaikyti normalų cukraus bei hormono testosterono kiekį sportinių užsiėmimų metu. 2013 metais atlikti tyrimai taip pat nustatė, jog jis taip pat didino ištvermę, nes mažina pieno rūgšties kaupimąsi raumenyse trenuruotės metu. Kininio citrinvyčio preparatus galima gerti kaip arbatas arba vartoti kaip maisto papildus.

Eleuterokokas

Eleuterokokas (Eleutherococcus senticosus) yra Sibire augantis vaistinis augalas. Moksliniai tyrinėjimai patvirtino, jog eleuterokokas veikia priešuždegimiškai ir stimuliuojančiai. Buvusios Sovietų Sąjungos Olimpinės rinktinės sportininkams eleuterokokas buvo skiriamas treniruočių metu. 2011 metais Journal of Ethnopharmacology paskelbė, jog eleuterokoko aktyviosios medžiagos eleuterozidai mažina ir fizinį ir psichinį nuovargį. Vokiečių farmakopėja šį vaistinį augalą laiko tonizuojančia vaistažole, kuri yra vartotina esant nuovargiui ir išsekimui. Įprastai džiovintos eleuterokoko šaknies kapsulės yra vartojamos nuo  2 iki 3 g per dieną.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *